Många tror att den luktar illa. George Bush Sr. vägrade äta den. Andra konsumerar den i vattnig soppform för att följa Rigshospitalets ökända bantningsmetod. I verkligheten är kål världens bästa livsmedel. Hållbart, smakrikt och löjligt nyttigt. Denna blogg är helt ägnad åt kål i alla former: Grönkål. Svartkål. Purpurkål. Savojkål. Brysselkål. Vitkål. Rödkål. Fänkål. Spetskål. Blomkål. Och några till...

fredag 26 december 2014

En kommentar till Halländsk långkål





Ok. Julen är över. Det vet vi. Men diskarna är fortfarande fulla av grönkål. Och här kommer den helt perverterade varianten på Halländsk långkål, som får puristerna som inte kan säga R att osäkra sina revolvrar. 
Anrättningen är ganska inspirerad av Mannerström och Svantesson, som en gång lagade grönkål med fänkål och vitlök. Och vi kan lova att den går hem. Grädde lyfter med sin lenhet och fänkålen plockar upp nyanser av grönkålssmaken du inte tänkt på innan.

...

Först river man av ett par stadiga stånd färsk grönkål från stammarna. Blanchera kvickt, dvs lägg i en skål och häll kokande vatten över. Detta för att den ska sjunka ihop lite och få en aning mildare smak.

Skiva en stor lök, ett par vitlöksklyftor och en halv fänkål (eller en hel om den är liten. Och om du gillar fänkål). Fräs i smör och olivolja.

När löken, vitlöken och fänkålen mjuknat lägger man i grönkålen, låter fräsa i någon minut, saltar och pepprar och sedan slår man på buljong. Enligt traditionen är det skinkspad som gäller, men med tanke på vegetarianer och hemmets brist på skinkspad så tog jag grönsaksbuljong. Häll på så att det knappt täcker innehållet och låt puttra ett litet tag. 

När allt blivit mjukt och fint, häll på lite grädde och låt det sätta sig. Mixa med stavmixer och smaka av med salt och peppar. Om det är lite rinnigt, låt det stå på spisen på svag värme och puttra lite till. 



Denna milda, men smakrika stuvning brukar gå hem så att det stänker om det. Grym till skinka och köttbullar, men jag har sett folk som tagit den direkt på en macka. 

tisdag 23 december 2014

Grilltillbehör mitt i vintern

Dagen före julafton. Andra människor trillar förmodligen köttbullar, bakar vörtbröd och fixar till en Jansson. Det gör inte vi. Vi gör en istället en kale slaw, alltså en slaw där vitkålen är utbytt mot grönkål och majonnäsen är ersatt av jordnötter mixade med olja. Det blir något annat än den stabbiga cole slaw som ofta serveras på restaurant. Funkar fint som tillbehör till tex grillad tonfisk eller som en rätt i sig själv.

Det här behöver du till åtta personer:

2 buntar med grönkål (svartkål eller purpurkål funkar också!)
1 röd eller gul paprika
2 morötter
1 dl vegetabilisk olja
1/2 dl äppelcidervinäger
1 dl saltade jordnötter (hälften till dressingen, häften att strö ovanpå den färdiga rätten)
1-2 matskedar muscovadosocker
1/2 tesked flingsalt

Gör så här:

1. Riv loss grönkålsbladen från den grova stammen, skär bladen i tunna fina bitar. Kärna ur paprikan och skär även den tunt. Hyvla morötterna till strimlor med potatisskalare. Blanda ihop grönsakerna.




2. Ta fram matberedaren och häll ner oljan, äppelcidervinägern, hälften av jordnötterna, socker och salt. Kör tills dressingen blir slätt.




 3. Häll dressingen över grönsakerna strax innan servering. Grovhacka resten av jordnötterna och strö ovanpå.


Vi köpte varsin stor bit gulfenad tonfisk på Urban Deli som vi snabbt halstrade i grillpanna. Passar fint ihop med kale slaw.



söndag 14 december 2014

Inte din vanliga gamla brysselkål.

Brysselkål är det många som har ett dåligt förhållande till. Kanske minns du de sönderkokta man fick i skolan eller de som man ibland får som trist tillbehör till julmaten? Glöm det. Brysselkål är hur gott som helst, rätt tillagat. Och det är lätt. Passa på nu när utbudet är fint!

Det här behöver du för 4 personer:

300 g färsk brysselkål
1 paket halloumi
2 msk honung
1 dl finhackad persilja, gärna slätbladig
Finrivet skal från 1 ekologisk citron
2 msk färskpressad citronjuice
1/2 dl granatäpplekärnor, färska eller frysta
Olivolja
Smör
Salt

Gör så här:

1. Ansa och dela brysselkålen. Skär halloumin i stavar.
2. Stek brysselkålen med snittytan ner i olja och smör på medelvärme någon minut. Krydda med lite salt. Lägg på lock och låt steka 4-5 minuter på medelvärme, tills de fått fin färg på snittytan och är nästan mjuka i mitten.
3. Stek samtidigt halloumin runt om i en annan stekpanna i olja tills den fått gyllene färg. Ringa honungen över brysselkålen och låt koka in ca 1 minut.
4. Tillsätt persilja, citronskal, juice, lite olja och en nypa salt. Till sist lägg på halloumin och toppa med granatäpplekärnorna.

Njut som ensamrätt eller som tillbehör till exempel till grillad fisk eller kött.



torsdag 11 december 2014

Grönkålspaj för icke pajälskare



Jag är ingen stor pajälskare, tycker ofta pajer är för degiga och fyllningen för fet. Men den här grönkålspajen är faktiskt god och passar lika bra på julbordet som en vanlig vardagkväll för den tar inte särskilt lång tid att göra, om man har lite framförhållning. 
   För att göra den lite nyttigare och, i mitt tycke, godare blandar jag i fullkornsmjöl. Här erbjuder jag också ett alternativ för den som är glutenintolerant eller som av hälsoskäl vill undvika mjölprodukter. Jag har testat båda och den glutenfria pajen blir lite smuligare, men är ändå god och smakrik.
   Den vanliga degen går utmärkt att frysa, så jag föreslår att du gör en rejäl sats som du tar fram på morgonen innan du går till jobbet, så blir det en snabblagad middag när du kommer hem.

Till dubbel sats pajdeg behöver du (dela på mitten och frys in den andra halvan!):

250 g vetemjöl special
250 g fullkornsmjöl, gärna dinkel som gör pajen både saftigare och nyttigare
Vatten
1 1/2 tsk finkornigt havssalt
1 tsk torrjäst
1 msk raps- eller olivolja plus lite till skålen

Alternativ glutenfri deg:

250 g kesella
2 msk rapsolja
½ dl vatten
2 dl bovetemjöl
½ tsk salt
2 tsk bakpulver

Blanda alla ingredienser till den glutenfria pajdegen till en smetig, kladdig massa. Smörj en teflonform med avtagbar kant eller en vanlig pajform och bred ut smeten. Förgrädda i 8-12 min på 175 grader i varmluftsugn eller på 225 grader i vanlig ugn. Ta ut pajskalet och lägg i fyllningen. Receptet är hämtat från Zarah Öbergs kokbok Pigga Barn, Pigga Föräldrar.


Fyllning:

Fyra-fem stånd färsk, blancherad grönkål med borttagna stammar eller ca 500 g fryst, hackad och tinad
2 ägg
1 äggula
2 dl grädde
2 dl riven smakrik ost, tex Grevé
2 krm riven muskötnöt
1 tsk salt
Svartpeppar
Ev fikon till garnering
  
Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjölet i en stor skål med salt och jäst.
2. Tillsätt oljan och 3 1/4 dl varmt vatten och blanda till en grov deg.
3. Mjöla händerna och vänd ut degen på en lätt mjölad arbetsyta och knåda den 5-10 minuter tills den är slät. Degen är ganska lös och kladdig och ska vara det, så tillsätt inte för mycket mjöl.
4. Häll lite olja i en skål, lägg i den knådade degen och vänd runt den i oljan så att den täcks av en tunn film.
5. Lägg över en handduk och låt stå varmt tills degen jäst till dubbel storlek, minst en timme, gärna två.
6. När degen är färdigjäst och luftig, vänd ut den, dela den i två bitar, och tryck ut en bitarna i en pajform med höga kanter och ställ kallt i ca 30 minuter. Lägg den andra biten i en plastpåse och frys in. Grädda pajskalet i 10-12 minuter tills det har fått lite färg.

Så här gör du fyllningen:

7. Vispa ihop ägg, äggula och grädde lätt i en bunke.
8. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop till en jämn smet.
9. Sänk värmen till 175 grader. Häll smeten i det förgräddade pajskalet. Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter tills fyllningen precis har stelnat.
10. Låt svalna lite före servering. Garnera eventuellt med fikonklyftor.



söndag 7 december 2014

Vi bjuder Bryan Ferry på kål och korv

Det är söndag och vi känner oss lite centraleuropeiska. Jag vill ha surkål, men det känns som en otillräcklig föresats för matlagningen. Vad kan vi göra med vitkålshuvudet vi har liggande? Vitkålen, den färg- och smaklösa kålen. Den man fick som "rå bit" i plugget, den som strimlas och står och jäser på 29000 pizzerior runtom i vårt land. Den där fula, ospännande kålbiten som foodies ratar. 
Vi letar recept och snubblar över en variant när man ugnsbakar den i två timmar. Sagt och gjort. Vi kokar en lag på buljong, vitt vin, vinäger, ett par nypor socker, smör och lite massala vi köpt i Indien. Halverar vitkålshuvudet, saltar och så häller vi över, i en ugnsfast panna, in i ugnen och bakar under lock i typ två timmar och öser kålen då och då. 
Den är inte så vacker, men fy bubblan så god den blev. 
Självklart vill man ha lite korv till. Eftersom det snart är jul och jag gillar små prylar kan jag inte hålla mig från att köpa hjortprinskorv på UD. Den blir kanon till kålen, ihop med lite creme fraiche som kryddats med kummin och citronskal (egentligen vill man ju ha smetana). Ett glas alsace till gör illusionen av det gamla Europa fullständig. 

Vilken prins gav namn åt denna korv? 
Eftersom det är TV-söndag kollar vi på Så mycket bättre på SVT Play. Dock blir kvällen inte så mycket bättre förrän vi sätter på nya Bryan Ferry och tokgillar. Den var faktiskt slut på vinyl på Pet Sounds häromdagen, så vi får fullyssna på Spotify.


Vad Bryan Ferry skulle fått till middag om han kommit hem till oss ikväll.