Många tror att den luktar illa. George Bush Sr. vägrade äta den. Andra konsumerar den i vattnig soppform för att följa Rigshospitalets ökända bantningsmetod. I verkligheten är kål världens bästa livsmedel. Hållbart, smakrikt och löjligt nyttigt. Denna blogg är helt ägnad åt kål i alla former: Grönkål. Svartkål. Purpurkål. Savojkål. Brysselkål. Vitkål. Rödkål. Fänkål. Spetskål. Blomkål. Och några till...

måndag 26 januari 2015

Grönkåls- och mungbönsbiffar


 
Det var ett tag sedan vi publicerade något på bloggen, men här kommer vi igen med nya tag. Dessa grönkåls- och mungbönsbiffar blir jättegoda och något man absolut kan bjuda gäster på! De innehåller dessutom trendiga och nyttiga chiafrön. Laga och njut. Receptet har vi lånat från Renée Voltaire.

Till 4 pers behöver du:

1 dl mungbönor, blötlagda över natt
150 g grönkål
2 kokta potatisar
2 dl grovt hackade cashewnötter 
1/3 dl chiafrön
1 tsk spiskummin
1 tsk riven färsk ingefära
1 tsk buljong i pulverform 
Sesamfrön till panering 
Olja till stekning
Soyasås

Gör så här:

1. Koka mungbönorna mjuka ca 20 min och häll av överflödigt vatten.

2. Skölj grönkålen och skär bort de grova stjälkarna.

3. Mixa bönor, grönkål och potatis till en smet i en matberedare.

4. Tillsätt cashewnötter, chiafrön och smaka av med spiskummin, ingefära och buljong.

5. Forma små biffar med blöta händer och panera i sesamfrön. 

6. Stek gyllenbruna på medeltemperatur i olja i en stekpanna.

7. Lägg i en ugnsfast form och grädda biffarna i ugnen på 150 grader i ca 15 minuter eller tills biffarna stelnat.

8. Servera med en god sallad och ringla över soya.